skolprojekt 9B

måndag 4 juni 2012

Bild analys


1.    Vad ser du på bilden?
På bilden ser vi en man och en kvinna som är finklädda som om de är på någon slags fest och så har de tagit en promenad med sin hund på stranden. Hunden står bredvid mannen och ute på havet så syn det två segelskepp som seglar förbi. Vågorna slår in mot stranden och månen speglas av i vattnet.

2.    Vilka färger och former finns i bilden?
Färgen i bilden är blåaktigt. Det känns nästan som om någon har lagt en blå hinna över hela teckningen till och med parets kläder är lite blåaktiga, men i grund och botten är de vita och hans kläder är lite mer beige, även hunden sticker ut med sin svarta päls. Stranden är lite mer beige men det känns fortfarande som om den är lite blå. Det är inga riktiga former på bilden den enda är människornas och hundens form, sen så är ju stranden formad som om den går efter kanten på pappret och havet slår in. Längst upp är det himmel som ligger där uppe och månen ligger där och speglas i vattnet.

3.    Vem har gjort verket?
Han som har gjort den här tavlan är Peder Serverin Kröyer han föddes 23 juli 1851 i Norge och dog 21 november 1909 i Skagen i Danmark. Till Skagen flyttad många konstnärer för i Skagen hade de ett speciellt ljus som var svårt att hitta någon annanstans. Kröyer målade oftast landskapsmålningar med figurer men även andra målningar också. Han benämns oftast som P.S Kröyer. Han var friluftsmålare.
 
4.     Varför har bilden blivit till?
Han gjorde ett porträtt av sig själv och sin fru på bilden. Så det är alltså han själv som är på bilden med sin hustru. Han vill nog uttrycka att det är kärlek på bilden mellan honom och hans fru.
 
5.    Vad kommer du och tänka på när du ser bilden?
När jag ser bilden så tänker jag att det är romantiskt, det är ett par som är ute och går och de är fint klädda. De tittar ut över havet i månskenet och det känns som om de har det riktigt bra och att de verkligen gillar varandra. Han håller lite i henne med för att det ska komma fram mer tydligt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar